sobota 3. května 2014

Na den dobrovolníkem - vymetání divadelních prostor

Jsou to už dávné časy, kdy jsem po světě pobíhal jako zapálený organizátor pro zahraniční studenty na VŠE. Byla to krásná doba v Erasmus Student Network - Buddy System. Od té doby co jsem skončil školu, trochu mi ze života vymizelo dobrovolnictví, a trochu mě to v duši pálí.

Na obzoru se ale objevil projektík organizovaný Zůůůzou - zapálenou IWkařkou (čti: organizátorkou na International Weeku) - NA DEN. Na den je skupina lidí, kteří objevují šance k dobrovolníctví pro smrtelníky. Najdou vždy nějakou neziskovku, která má zrovna moc práce a nedostatek lidí. Pak také najdou zapálené smrtelníky, kteří chtějí dát dobrovolnickou ruku k dílu. A tyhle dva nálezy spojí.

Vznikne mocná kombinace nadšenců pro dobrovolnickou práci, kteří se do práce zapojí na právě jeden den (proto na den :)). Výsledky jsou ohromující.

Jája a já jsme takhle "naskočili do vlaku" pro vyklizení a upravení prostor, které budou sloužit jako zkušebna a sklad pro amatérské divadelní soubory. Tuhle akci organizovala neziskovka Zákulisí a organizátoři Na den dodali přehršel lidí, kteří se chtěli zapojit. Dorazili jsme, zapluli do podzemí v Jindřišské ulici a dali si představovací kolečko s lidmi z Na Den, Zákulisí a ostatními dobrovolníky. Seznamování probíhalo pomocí vyprávění o svojí osobě pomocí klíčů, které má (či nemá) daná osoba u sebe. To byla bezva legrácka. Docela při tom šlo i pochytat většinu jmen, ačkoliv na celkových 30 osob nemá takový průměrný mozeček, jako je ten můj, moc šanci :).

Dobrovolnický tým pro Vymeť divadelní prostory. (zdroj: http://www.na-den.cz/)




A pak to začlo - seškrábat a vymalovat zdi, vyčistit a vydesinfikovat záchody a celkově tam poklidit. Při práci jsme se taktéž řádně vykecávali se spolupracanty i organizátory a dostávali se tak lépe pod kůži úplně jinému světu, než známe - tomu divadelnímu. Nám dvěma se tak podařilo zvlášť proto, že jsme v odpoledních hodinách jeli na pomocnou nakládku a vykládku auta s Vojtou, kterýžto se věnuje technické podpoře nejrůznějších divadelních souborů. Jeho vyprávění o stěhování a organizování divadelních scén bylo veselé. Pro příklad ocituji "No, a tak si na pódiu rozestavíš ty rekvizity, pak přijedou herci (půl hoďky předem) a přestavěj ti je, jak se jim zlíbí" :))).

Škrááábeeeeej! (zdroj: http://www.na-den.cz/)
V pozdním odpoledni pak následovalo škrábání pro malování. Šlo to bohužel pomaleji, než jsme mysleli, takže chodbička nestihla být vymalována, pouze seškrábána. Kolem 4té hodiny jsem se solidně vyřízen zvedal a putoval pryč. Celkově ve mně ale hnízdil pocit, kterým jsem žil po dobu práce v ESN - nadšení z dobře investovanýho času pro dobrou věc.

To je k nezaplacení!

Díky Zuzi, lidi z Na den i lidi ze Zákulisí.




Tipy na všechno možný:
  • Na den: parta lidí umísťující smrtelné dobrovolníky tam, kde je právě potřeba, a to na den.
  • Depresivní děti touží po penězích: soubor plný zapálených herců, kteří se s nadšením pouštějí do nekonvenšních představení jako Makropulos - Čapek je mrtvý a Marty je kurva (přistane na blogu o něco později.

3 komentáře:

  1. To je skvělý!!! Klobouk dolů, před touto aktivitou smekám. Píšu to a slzy jako hrachy se mi koulejí po tvářích. Vydržať! Vydržať! Vydržať!

    OdpovědětVymazat
  2. Aj pro nás to bylo skvělý! Nikdy bych nevěřil, že se takový kousek od Jindřišský věže v podzemí dějí takové divadelní věci!

    OdpovědětVymazat
  3. bylo to dobry a divadelni predstaveni jako odmena jeste lepsi :)

    OdpovědětVymazat