středa 7. května 2014

Kino Mat - Ať žije svoboda

Po práci příjemný pivko (Kout 12° v hospodě Na Santošce) a docela brzo doma. Ještě stihneme nějakou kulturu ne? Kouknul jsem na CityBee (docela povedená nová kulturní aplikace na telefon) a zjistil, že v osudovým kině Mat dávají film, který dosal ve Varech křišťálový globus, a to mě hned zaujalo.

Hopky do 18ky a za 15min jsme na místě. Ještě rychlovéča v Subway ve Spálený a do Matu akorát na čas. Byl jsem tam s Jájou naposledy někde ve 2011, takže vzpomínek zřídka.

Kino Mat má krásný komorní kinosál asi o 10 řadách, z nichž každá má tak 8 sedaček. Po našem příchodu akorát v půl deváté už žádné reklamy a rovnou jsme vhození do děje. Paráda!

Na tomhle filmu mě hned zpočátku zaujalo nastavení scén. Hned první: dva muži a žena pochodují přes liduprázdnou šedivou halu, a starší ze dvou mužů si zaklekne k zavázání tkaničky. V ostatních dvou osobách očividně hrkne. Všechno to bylo vyjádřeno pouze výrazy ve tvářích a celý sousled scén podbízí fascinující emoci.

Obecně k filmu: Příjemná nemělká komedie s meziřádkovými posílanými zprávami. Italský vrcholný politik (čelní představitel strany) - Enrico Olivieri - je dosti vystresovaný a introvertní člověk. V současné době je pod velkým tlakem a rozhodne se pro krátkodobé, předem neohlášené, zmizení ze scény. Jeho hlavní poradce - Andrea Bottini - se po něm shání  všude možně i nemožně. Při hledání narazí na jeho bratra (dvojče), který vypadá nachlup stejně, avšak je zcela jiné povahy (filosof/umělec, sebevědomý extrovert s báječným přehledem, kterého láká do života zapředávat neočekávané, vtipné a provokativní situace. Tedy pravý opak Enrica.

Proměna v politice - zapojení dvojčete. zdroj: filmserver.cz


Po jistém zvažování je nalezený bratr vsazen do role Enrica a začne působit svou ryze improvizovanou figurou na patra vrcholné politiky. Má báječné proslovy a z každé situace vybruslí nějaou více či méně šikovnou taktikou vymyšlenou v téže minutě, kdy dostane otázku.

Vznikají tak dost rozchechtané situace pro cený kinosál. Filmík ale zároveň nastiňuje, jak snadno může politice vykvést sebevětší blázen, jen když svoje bláznvství umí formulovat. A to může být dobrej, ale i dost špatnej závěr :)





Specifikace filmu:
  • režisér: Roberto Andó
  • hlavní herci:
    • Toni Servillo - Enrico, dvojče
    • Valerio Mastandrea - poradce

Tipy na všechno možné:
  • Kino MAT: překrásné klubové kino na Karláku s to nejlepší horkou čokoládou a hezkým tmavým barem. Bohužel se tam vyhuluje.
  • Subway: jeden z mých nejoblíbenějších fast foods. Vybereš si typ bagety a všechny možný ingredience a oni ti ji namíchaj. A to je vždycky vysoce oblizovací dobrůtka. Škoda že je to trochu drahé.


Žádné komentáře:

Okomentovat