pátek 19. září 2014

Nákladové nádraží Žižkov ŽIJE

Na moje nasolky jsem zvolil zajímavější plán než véču - divadlo na Nákladovém nádraží Žižkov. Tam se v těchto dnech děli Dny žižkovského kulturního dědictví.

Dorazili jsme těsně před sedmou. Vešli jsme do areálu nádraží a procházeli podél smutně vypadající haly. Až u jednoho vchodu vidím logo NNŽ, tedy komunitky, která vzala pár prostorů nádraží do svých rukou a udělala z nich kulturní centrum, JUCH!

Výhled při srkání pifka.Už ten foťák u telefonu fakt musím vyměnit.



V jedné z nádražní budov je postaven vysoký bar, kde se točí Rohozec. Ten si příchozí může uzmout a rozvalit se s ním do lehátek s výledem na nákladní vlaky. To místo má obrovskou atmosféru!

Hrálo Divadlo Fieste z Brna, a sice hru TUTI TUTUTU.

TUTI TUTUTU je expresivní kousek. Hlavní hrdina Alexander se ocitá ve tmavé kovové místnosti bez oken a společnost mu dělá jakási podivná bytost jménem Tuti Tututu. Alexander je ze vzniklé situace velice nervózní a z Tuti ždímá, co je zač, kde jsou a jak se tam dostal on. S postupem hry se odhaluje jeho unesení starou čistě feminimní civilizací, která si jej vybrala jako zástupce současné civilizace a má se stát praotcem nové rasy lidí... Fantazijní, ale neva!

Hra poskytovala hodně míst k zamyšlení a byla dost emotivně strhující. Dlouho trvající nervozita z uzavřenosti do kovového prostoru, počáteční bezmoci protí věznitelům, hádání podstaty Tuti... Plná hlava starostí a neznámejch.


Tradiční scéna Tuti. Zdroj: NNŽ


Představa absolutní přenesené zodpovědnosti na dříve beztarostného studentíka se mi chroupala také hezky dlouho.

Hra měla od začátku pěkný spád a nemohla nikoho moc nikoho nechat v klídku. Závěr hry byl už kostrbatý a táhlý, ale celkově líbilo.

Každopád
ně divadlu v Nákladovém nádraží všechny palce nahoru!



Tipy na všechno možný


1 komentář:

  1. Ještě že máme klasiky! Toto je nad moje chápání a asi se to ani nechci učit chápat.

    OdpovědětVymazat