pondělí 7. dubna 2014

Kafka 24 (DD)

A zas do Dejvickýho, jupijajou, tentokrát jako svátkodárek a sice na novou inscenaci jménem Kafka ´24.

Zcela výjimečně bez běhu pěkně na čas (asi proto, že sem se cestou z práce nestačil ani stavit doma), pročež jsme v horní divadelní kavárně stačili zbouchnout ještě malý Únětice, mňáámy.

Ale ke hře samotné... V hlavních rolích D. Novotný a L.Krobotová hrají od samého začátku s velkou mimickou intenzitou. Slova rozvíjejího se vztahu mezi Dorou a Franzem dopadají těžce a nabírají na intenzitě. Procházíme tak spolu s nimi úseky z Kafkova života poskládanými ze spisů jeho vlastních a také jemu blízkých lidí, jako je Max Brod.

Časově se pohybujeme někde mezi léty 1923 a 1943. Z děje je vidět dosti z Kafkových vnitřních dějů a síla jeho prožívání. Pomocí jednotlivých krátkých scén lze poznat, jak zásadní pro něj jeho nová Doro je, ale také jak striktně odděluje vztahovou a sexuální rovinu. Přímým protikladem v tomto ohledu je mu jeho přítel Max, který naopak v sexuálním pojetí vidí hlavní smysl vztahů.


Franz s Doro (zdroj: www.dejvickedivadlo.cz)


Kafka v noci projevuje potřebu naprostého ticha, aby se mohl soustředit na psaní, Doro se o něj stará, avšak na noc vždy odchází. Jak se u něj projevuje rozvíjející se tuberkulóza, pomalu chřadne, a poslední část života tráví ve společnosti lékařů (k nimž má odpor) a v sanatoriích. Touží po vzduchu a slunci. Ačkoliv mu prognózy dávají už jen poskrovnu času na dožití, žije plnými doušky, jak se dá.

Rozervaná spisovatelova duše, citlivé vnímání a pozadí nemoci na scénu vrhá dosti smutný podtón, ikdyž to herci Dejvického tu a tam podpoří nějakým přiostřeným vtípkem.

Inu, to byl teda zase kousek, líbilo!



Tipy na všechno možný:

  • Dejvické divadlo: fantastická divadelní scéna kousek pod Kulaťákem. Všechna představení, kterýá jsem viděl, měla svůj osobitý náboj. Někdy je k interpretaci potřeba program, ale to není vůbec na škodu! Bohužel není tak snadné se dostat k lískům.
  • Kavárna Dejvického divadla: maličká, roztomilá hospoško kavárna s možností vytánout si drinka ven (uvnitř často plno). Nejrozmazlenější Únětice.

2 komentáře: