pátek 31. ledna 2014

Dejvické divadlo - Muž bez minulosti

Byl konec ledna, a s Jájou jsme zase jeli 5kou směr Zelená, čili zastávka u Dejvickýho. Světe div se, tentokrát jsme na místě byli ještě o něco dřív než bylo zvykem, mám dojem, že jsme i stihli jedničku bílého. Škoda, že to píšu skoro s měsíčním odstupem.

Muž bez minulosti byl opět královský. Dejvické mě vždycky hodně baví.

Všechno začalo s božími kulisy, které ilustrovaly zaplivanou vlakovou zastávku kdesi na sever od Čech. Kolem kachlíčkované zdi projde seriózní muž s kufříkem. Za několik okamžiků po něm skupinka othraných chlapů, z nichž jeden si vyjračuje s basebolkou. Pak ze odkudsi za rohem ozvou rány a ... od té doby onen seriózní muž ztratí paměť a začne se potýkat se všemi následky.

David Novotný - Muž bez minulosti
Objeví se ve skupince lidí bez domova, zamiluje se do členky armády spásy a prošplapává si cestičku životem, v němž musí neusále vysvětlovat, že ani neví, jak se jmenuje.

Nesmírně zajímavé bylo zpracování - emoce a představy Muže bez minulosti byly zhudebněny ztvárněny tancem všech osob, jež se v jeho životě vyskytovali. V praktickém podání i kulisáků :)

Takhle se muž postupně prokousává neznalostí svojí identity, až pomalu začne vyplývat na povrch, kým vlastně je. Postupně se dozvídá, že je ženatý a že jeho žena žije kdesi na sever od Helsinek. S její pomocí také objeví, že ve svém předchozím já měl sklon k pití a agresivitě, nyní však nejeví nejmenší známky jednoho, ani druhého. Takto si ze střípků postupně skládá svou osobnost.

Ukazuje se tu, jak chybějící reference ze vlastního života způsobují zcela jiný stav a vývoj osobnosti. Konfrontace s izolovanými ostrůvky vzpomínek, které si udrželi lidé, s nimiž se stýkal, je tak velice bolestivá a chvílemi dost hořce smutná. Nejvíce se to podepisuje zřejmě na stavění vztahů, které Mužovi jen tak splývají v vzduchu, nikde neukotveny.

Žel tento příspěvek píšu až po měsíci od doby, kdy jsem představení viděl, a nejsem tedy schopen jej popsat velmi přesně.Unskyld.

A jahuuu, už se teším na další :)

2 komentáře:

  1. Basebolkou jsem nedostala, ale začínám na tom být podobně jako Muž. Dnes ráno jsem teprve na zastávce autobusu zjistila, že jsem se dnes ještě nečesala. Dobrý, co!! Pravdou je, že by se moc nezměnilo, kdybych se byla učesala.

    OdpovědětVymazat
  2. Ohohoho, a to ses stačila učesat v metru? Nahoře na andělu's byla vyčesaná luxusně!;-)

    OdpovědětVymazat