pondělí 20. ledna 2014

Divadlo na Vinohradech - Rebeka

Ježíšek se usmál a poslal mě do Vinohradskýho. Zbožňuju objevování novejch!!

Divadlo je to impozantní a překrásný. Obrovský strop, dvě patra lóží, překrásnej zlacenej lustr. a Zlatý smějící se slunce přímo nad námi v první řadě. Pódium zdobila červená opona a ani židlička nezůstala volná. Hmm, sem se asi chodí jenom na klasiku, říkal jsem si.

Pak se vytáhla opona a na pozadí scény se objevila polární záře. Hned se mi asociovaly večery postávání vně Reykjavíku u moře při lovu polární záře a teprve pak jsem se pěkně vžil do toho, že autor je Nor, a že si teda prostředí musím vnitřně skandinávsky dokreslit. Polární září probleskovaly obrazy z lidského snění za hřmotného řehtání koně. V popředí se svíjela Rebeka proháněná noční můrou.

Rebeka na Vinohradech (R. Zach, D. Havlová)

Začaly se objevovat další postavy (služka Helsetová, pastor Johanes Rosmer, Rektor Kroll a další). Děj se začal pomalu odvíje jako klubíčko. Ne zrovna zprudka, dal se zpočátku dobře sledovat a žádné extra nevyjasněné otazníky nevznikaly. Jak se ale objevovaly další postavy a všechno v ději se začalo propojovat se vším, přestalo mi být jasné odkud vítr vane :).

Hra začíná příběhem navazující na sebevraždu Beáty, původní manželky bývalého pastora Rosmera. Z této události se Rebece vrací zlé sny o bílých koních a pastor se zdá být už mimo dosah žalu. Do děje vstupuje Kroll rozčílen novou vlnou volnomyšlenkářů propagujícím demokracii a snaží se získat starého přítele pastora pro svůj konzervativní pohled svět. Pastor ovšem stojí na straně svobodomyšlenkářů... odtud se pak spouští smršť různých závislostí a nečekanými důsledky ve hře. Pak najednou ztrácím pocit, že hra má nějaké kladné a jiné záporné hrdiny. Hodně prostoru pro představivost :)

Hra vychází z doby konce devatenáctého století kdesi v Norsku (zřejmě jižním), kdež se svářil konzervativní a liberální pohled na svět. Novátoři brojili proti starým mravokárcům a za odměnu byli společností označováni za plebiscit. Tuto tendenci Ibsen zobrazuje na hlavní postavě - Rosmerovi - kdož vyrůstal v konzervativní rodině působil po část sého života v roli pastora. V poslední době se nechá svést liberálním pohledem na svět a nové hodnoty přijme za své. Odvrátí se od náboženství a začíná čelit pohledům společnosti reprezentované ostatními postavami.
Zvláštní roli hraje Ulrik Brendel - Rosmerův učitel z mládí, který má ve hře dva delší výstupy a působí jako komentátor dění, který se nezvládnul nést na horním okraji vlny. V prvním výstupu pobízí Rosmera, aby se ukázal světu v nově zvoleném světle. V druhém se vrací zkrachovalý poté, co sám s protlačením liberálního přístupu neuspěl.

Inu, velice těžkej kousek, ale líbil se mi. Mám zas o čem pár dní přemýšlet :)


Henrik Ibsen - Rebeka.
Rebeka Westová - Dagmar Havlová-Veškrnová 
Johannes Rosmer  - Roman Zach 
Rektor Kroll  - Luboš Veselý 
Ulrik Brendel  - Petr Kostka 
Petr Mortensgaard  - Otakar Brousek ml. 
Helsethová -  Daniela Kolářová 

Žádné komentáře:

Okomentovat