pátek 24. srpna 2018

Kanadští indiáni - rituály, posvátné stavby a čtyřka

Indiány by si ledaskdo představil podle západních stereotypů - s ptačími křídly za čelenkou nebo obložené prázdnými lahvemi od piva. Ti, které jsem potkal já, jsou moderní Kanaďané a ve změti národů skládající se v kanadskou společnost je při náhodném setkání ani nelze jednoznačně rozlišit. To, co je na nich ale nejvíce zajímavé, se otevře až po obroušení prvních hran, když dojde ke konverzacím o jejich zvycích, kultuře a spiritualitě. Nedělám si iluze, že bych to tu dokázal rozebrat nějak zevrubně, ale tak aspoň střípky a pocity.




Každý indiánský kmen má svoje rezervace podle smluv popsaných v dřívějším článku. V těchto rezervacích mají kmeny také posvátná místa pro provádění rituálů jako Sweatlodge, Sundance aj. Indiánská rezervace, kterou jsem navštívil v okolní Edmontonu, se dá snadno poznat od oblastí patřících soukromým osobám, královně nebo kanadské vládě, a to podle původní prérijní stepi. Pozemky "moderní Kanady" přes silnici jsou naopak obsety pšenicí a zhusta obdělávány.

Posvátné místo se pak od běžných luk rezervace pozná též - v rozestupu několika metrů stojí již nepoužívané stavby, které dříve sloužily k praktikováni rituálů Sweatlodge a Sundance. Když se tam procházím, pocit mám, že tohle místo má trochu jiný náboj než všechna ta uspěchaná města Kanady.


Pozbylé stavby ze sundance ceremonií vypadají jako kostry teepee s rozrostlými větvemi na konci, omotané pentlemi a barevnými hadříky. Stavba Sun Dance měla sloužit k propojení tanečníků s božskou silou slunce. Cílem ceremonie Sundance bylo obdržet od stvořitele sílu nebo vhled ve složitých životních situacích, což bychom i my ve střední Evropě občas potřebovali. Principem bylo získaní síly skrze vydržení bolesti na vlastním těle. Účastníci ceremonie dostali trubičku propíchnutou jejich kůží na hrudi nebo na zádech, na ní šaman přivázal bizoní lebku a jedinec hledající sílu tancoval nepřetržitě dokud se tyčka z jeho kůže neprotrhla, do zemdlení nebo do maximální doby 4 dní. Brr, to muselo být zocelení...

Již nepoužívaná stavba pro ritál Sundance.

Pozůstalé stavby Sweatlodge v rezervaci byly nízké oblé stavby spletené z vrbových proutí. Jak mi vyprávěl Dwayne, vrba je pro indiány Cree jednou z nejdůležitějších rostlin, a proto se používá i pro stavbu posvátných staveb. Vrba není pro indiány zázračná jen kvůli pevnosti svých proutků, její lístky a kůra se žvýkají, případně se z nich vyrábí odvary, které pak slouží na zahnání horeček a rozličných jiných bolestí (obsahuje totiž kyselinu sailicylovou coby jednu z ingrediencí aspirinu). Zase jedna ukázka, jak indiáni dosáhli dalekého poznání dávno před vědou, a to pouze pozorováním přírody.

Jedním z důležitých konceptů pro indiánský na svět je číslo 4. Všechno důležité v životě přichází v kontextu čísla 4... Máme čtyři roční období, čtyři světové strany (sever, jih, východ západ), čtyři etapy života (rané dětství, dětství, adolescence, dospělost), čtyři typy živočichů (čtyřnozí, dvounozí, ptáci a vodní)... A tak se všechno při ceremoniích točí kolem čísla 4 - čtyřikrát se opakuje modlitba, čtyři dny se hladoví a tančí při Sun Dance, pagoda musí mít čtyři patra... Také název pro kmen Cree v jejich vlastním Algonquian jazyce zní "Nēhiyaw" - "Lidé Čtyř Směrů".

Tak asi tolik o Sun Dance, posvátných místech, stavbách a důležitosti čísla čtyři.

Žádné komentáře:

Okomentovat