pátek 31. srpna 2018

Kanadští indiáni - Příbeh zrození a zvířata


Indiáni, a věřím že nejvíce ti kanadští, byli vždy spojení s přírodou o hodně víc než my Evropánci. A krom praktického porozumění mají zvířata, rostliny i kameny spojeny s různými příběhy, které se v indiánských rodinách vyprávějí přes zimu, zatímco v létě se vyprávět nesmí, asi aby děti radši pobíhaly venku. Let's take a look!


Holistický pohled na tělo, mysl, srdce a duši [zdroj]





Všechno začíná Příběhem Stvoření (Creation story). Inidáni Cree to vidí zhruba následovně (tak jsem to poskládal ze střípků, které jsem na cestách posbíral z vyprávění, a mezírek, které jsem si dočetl).

Jednoho dne Stvořitel (Manitou) shlédnul na svět který stvořil, všechny ty lesy, hory, prérie, pouště, a byl potěšen, potěšen tou krásou, která na světě byla. Mezi všemi těmi stromy a květinami ale přece jen něco chybělo. Nebyl tam pohyb, nic co by si mohlo užívat krásu, kterou na matičku Zemi přinesl.

A tak vytvořil zvířata, savce, plazy, ryby, ptáky, zvířata všech velikostí, barev a tvarů. Země ožila životem a Stvořitel měl radost z toho, jak se zvířata po Zemi prohánějí. Pak uplynula spousta času a zvířata přišla za stvořitelem s prosbou: "Děkujeme ti za všechno co jsi nám dal a za všechnu tu krásu, která nás obklopuje. Přesto přese všechno nám ale něco chybí, něco, pro co bychom chtěli žít. Nemáme co jiného na práci než jen honit se sem a tam, nic co by našemu životu dávalo smysl.

Stvořitel se dlouze  a hluboko zamyslel nad vyřčenou prosbou. Po nějaké době se znovu ukázal zvířatům a pověděl jim, že stvoří slabší bytost o kterou se pak mají mají starat, chránit ji a učit jak žít. Nové stvoření nebude ani zdaleka tak dokonalé jako jejich zvířecí sourozenci.

A tak Stvořitel vytvořil ženu a muže. Zvířata z toho měla obrovskou radost. Náhle měla smysl pro svoje žití, totiž starat se o nezkušeného a slabého tvorečka-člověka, aby ho naučili jak si nalézt jídlo, uchránit se před špatným počasím a používat léčebné byliny.

Člověk se pod péčí zvířat začal rozrůstat a požadovat po zvířatech víc a víc jídla, až jednoho dne už zvířata nemohla dostatek obživy pro všechny žijící lidi najít. Tehdy člověk objevil že může zabít zvíře a sníst jej. A jak se zkušenost rozšířila mezi lidmi, všichni začali houfně zabíjet a jíst zvířata. Když to Stvořitel viděl, zavolal všechna zvířata k sobě a člověka na Zemi nechal osamět. Po dlouhých měsících zvířata viděla, jak se člověk na zemi bez jejich pomoci souží a modlila se ke Stvořiteli aby je nechal sestoupit zase dolů, aby se obětovala a pomohla člověku přežít.

Protože Stvořitel viděl soucit zvířat se slabšími a méně moudrými než ona sama, umožnil zvířatům vrátit se zpátky na Zem, ale řekl jim: Protože jste vždy následovali moji cestu, pošlu vás zpátky na Zem, abyste pomohli lidem. Abych vás ochránil, zbavím vás schopnosti s lidmi mluvit a radit jim. Učiním vás plaché. Vytvořím ducha reprezentujícího každé z vás zvířat a dám mu možnost člověka vést ke správnému životu. Bude -li člověk dobrý a žít život podle mojí cesty, smí požádat ducha o pomoc nebo vedení.

Ilustrační obrázek k Příbehu Stvoření [zdroj]




Na základě tohoto příběhu pak Cree věří, že všichni lidé a všechna zvířata jsou sourozenci, příbuzní a přátelé. U mnohých obřadů, jako u mé sweatlodge, byly modtlitby určené duchu konkrétního zvířete (např. Orlovi, Medvědovi nebo Vlkovi).

A tedy ještě několik řádků o jednotlivých zvířatech a jejich duších.
Orel - duch orla je tím, který stvořiteli přináší zprávy od lidí a zvířat, je tím, kdo doručuje modlitby.
Medvěd - duch medvěda je nositelem síly a kuráže  a může pomoci vedením neoblomnosti  a moci proti nepřízni osudu.
Vlk - duch vlka je znamením intuice inteligence, důležitosti sociálních vazeb a plachosti/nedostatku důvěry.
Bobr - připomíná, že dosáhnout můžeš čehokoliv, pokud budeš stabilně, byť po kouskách, podnikat kroky pro svůj sen.
Los - je znamením hrdosti a houževnatosti k tomu, co je pro nás důležité. Připomínám, že máme být hrdí na to co jsem vytvořili a udělat všechno proto, abychom to asistovali ostatním.
Jelen - značí, že všechno v životě, i složité situace, můžeme zvládnout a být jemní a milí k ostatním.
Želva - symbolizuje spojení se zemí, vnitřní klid, zpomalení, vnitřní ukotvení  a trpělivost, zvlášť ve chvílích, kdy se nedaří.


Image result for animals canada first nations art beaver bear eagle
Ilustrace zvířat z mytologie - bobr [zdroj]


Jak by vypadal můj život, kdybych si dokázal všechny inspirace duchů zvířat vybavit vždycky tam kde je nejvíc potřebuju?

A jak tvůj?







Žádné komentáře:

Okomentovat