neděle 10. dubna 2016

Kanaďani taky umí dobrý pivo! (sem tam)

V podstatě celou dobu, co tu jsem, zkouším ochutnávat různé ležáky a ejly kanadské, resp. ontarijské produkce. Samo že se soustředím na to, abych si vybíral řemeslné pivovary (craft breweries) a to mě vede převážně přes samý dobrůtky. Velkopivovary, co jsem zkoušel (Molson, Alexander Keith) stály tak leda za zlámanou grešli.

Obecně vzato Kanaďani báječně umějí svrchně kvašený pivo (ale/ejl), o něco horší žebříček mi vzniká u ležáků.

Co se ale místním prodcentům nedá vytknout je vtípkovost při pojmenovávání. Už jsem takhle prolil hrdlem "Chcíplýho slona" (Dead Elephant), "Prasáckou sousedku" (Naughty Neighbour) a pár dalších pikantností.

Prasácká sousedka, hezký pojmenování piva, že? :))

Za ty nejlepší svrchně kvašený výkvěty bych považoval následující:

Harbringer Descendants American Pale Ale
Krásná hořká naovocnělá chuť s hutným ocasem, jak se na intezivní ejl sluší a patří.  Navíc hezký čistý design plechovky.


Amsterdam Cruiser IPA
mňamy mňamy indian pale ale s logem kostlivce na kole (plus body za originalitu), na tý ovocnatosti by ale mohli trochu přidat.




Dead Elephant India Pale Ale
Trochu moc alkholová (7,9%), ale výborná výrazná ejlová chuť, spíš trošku do sladka.



Liberty Village 504 Pale ale
Ucházející naovocnělá svrchně kvašená chuť, ale něco jí chybělo... Vyrábějí ho v Liberty village, krásný západní čtvrti Toronta, kterou jsem měl hned za rohem od svýho lednovýho pokoje.


Závěrem žebříčku bych se ještě rád zmínil o Mill St. Tankhouse Ale, kterou jsme si s Jájou dali točenou v Distillery Districtu (nejstarší části Toronta) a po tý bych se utlouk! Těžko ale točenej zážitek můžu porovnávat s plechovýma.

2 komentáře:

  1. tak ze seznamu jsem ochutnala jen dve a to cruisera a Mill. ST. ale obe byly super :)

    OdpovědětVymazat
  2. Taky jsem moc rád, žes mela zrovna ty nejlepší!

    OdpovědětVymazat