úterý 5. dubna 2016

Veškerý památky/atrakce v Torontu

Toronto nemá právě mnoho památek a pamětihodností se svou zhruba 200 letou historií. Jsou to spíš takový zábavný a vzdělávací atrakce, na který tady člověk natrefí. Ale žije se tu báječně :)

Pro začátek vlajky Toronta.

Jak přijela Jájula, vzali jsme je všechny útokem! CN Tower, Ripley Aquarium, Royal Ontario Museum a Casa Loma. Zkusím to tady vzít stručně, ale bude to obtížný.

CN Tower je dominanta Toronta zobrazená na každý fotce a každým logu, který se toho města týká. Měří něco přes 550m a z výšky zhruba 350m se dá návštěvnicky koukat na město i jeho daleké okolí. Umožňuje pohled na věžáky shora, a to má skutečně speciální atmoféru. Ze CN Tower se 35ti patrový věžák, ve kterým bydlím, zdá jako naprostej drobeček. Z věže je krásně vidět, jak je Lake Ontario západně od Toronta vykousnutý do pevniny, daleko sahající poloostrov Tommy Thompson parku, proužek Torontských ostrovů a nekonečně se protahující placku na sever od města.


CN Tower zespoda

CN Tower výhled shora.

Jak speciální atrakci CN Tower nabízí Glass floor (skleněnou podlahu). Na sklo, který unese 3 kosatky nebo 45 medvědů, si tam můžete stoupnout a kouknout se přímo dolů. Dobrej trénink pro ty, co mají strach z výšek :). Já ho sice nemám, ale taky mi trvalo pěkných pár vteřin, než jsem se na sklo odvážil. Ta lidská psychika nás ovládá fakt spolehlivě.

Divej pocit v popředí s botičkama, že?

O něco větší zážitek pro mě bylo Ripley's aquarium.  To je taková nižší budova hned vedle CN Tower. Uvnitř jsme viděli desítky akvárek s nejrůznějšíma rybičkama i rybama: takhle jsem tam viděl tresku, kterou jsem se živil celej půlrok na Islandu, Halibuta válejícího se po dně jakoby byl mrtvej, mořskýho koníka a taky chrápající chobotnici. Nejvíc mě ovšem fascinoval skleněný průchozí tunel který vede skrz obrovské akvárko, v němž si nerušeně plavou další stovky ryb, ale hlavně taky žraloci a rejnoci. To je vážně zážitek k nepopsání, posuďte podle obrázků sami :)







... a brilantně Jájou vyfocený tři žraloci.

V Royal Ontario Museum jsme navštívili výstavu fotek z divočiny (Wildlife photography). Na každou z těch fotek bych se dokázal koukat hodiny a další hodiny o ní přemýšlet. Jen namátkou - Gorila vyfocená s tmavým pozadím a pohledem v očích, kterej vám řekne, že s ní jako homo sapients máme moc moc společnýho. Plavající mlok v pozadí s korunami stromů (fotograf to bral podvodním foťákem ze dna tej kaluže, ve který si mlok splýval. Leopard v sekundě, kdy při lovu zachytává antilopu. Osamělá koza v písečných dunách, a mohl bych o tom psát ještě několikv dní. Žel se tam nesmělo fotit a jednotlivé obrázky podléhají copyrightu. Dám sem zatím jeden, který sem použít můžu, a jednám o dalších.

Jedna z těch rmazivých - surfer a žralok. Zdroj: ROM
No, jak to na vás působí? Takových byla celá výstava.
A podle dohody musím správně ocitovat:
Wildlife Photographer of the Year is developed and produced by the Natural History Museum, London
“Sergey Gorshkov / Wildlife Photographer of the Year 2015”


Taaak, a kdo ten dlooouhej post dočetl až sem, toho fakt obdivuju a prosím, aby mi nechal zpětnovazební komentář, (dole pod postem) ať vidím, jestli to nepíšu jen pro sebe :)

A pak ještě Casa Loma! Je to hezkej, privátně postavenej zámeček, místní tady nad ním vzdychají, jak je krásně historickej, ale Evropana to moc do nirvany nevynese.

Casa Loma, privátní 100 let starej zámeček :)

6 komentářů:

  1. ja jsem to docetla az se :) mne se nejvic libilo akvarko.

    OdpovědětVymazat
  2. Nepíšeš ;-) Rád si počtu :-)

    OdpovědětVymazat
  3. Všechno bude, jen se teď musím zafocusit ;-)

    OdpovědětVymazat
  4. Akvarko, jj, to bylo vysoko v žebříčku. Větší citovka pro mě asi ten wildlife, koukni na tu antilopu v poušti!

    OdpovědětVymazat
  5. Peklo... určitě jí budou mít někdy v Londýně (tom evropským) a to je, co bys kamenem dohodila!

    OdpovědětVymazat