čtvrtek 7. dubna 2016

Toronto Islands

Toronto Islands jsou ostrůvky táhnoucí se obloukem kolem centra Toronta. Já na ně mám dosti pěknej výhled z okna obýváku :)

Pro představu. červeně vyznačený okraj centra Toronta, můj domeček a ostrovy

Jsou to jediný ostrovy na Lake Ontario a podle původních obyvatel, Algonquinů se jemnovaly Hiawatha, podle pre-koloniálního vůdce kmenu Irokézů. Podle všeho je to také největší "bezautová" komunita v Severní Americe.

A to, co vidíš vzadu, to jsou taky oni!

S Jájou jsme se tam vydali dopoledne jednoho zataženého dne a zhruba v polovině vylezlo i slunko. Na ostrovy jsme jeli lodí z Jack Layton Ferry terminal, protože jinak se tam v zimě dostat nedá. Je to tam taková vyklidněná komunita několika domečků a člověk si připadá jak navenkově, ikdyž je takřka uprostřed Toronta.

Pohoda uprostřed torontskýho centra.
Po ostrovech jsme si udělali solidní procházku, protože jsou všechny navzájem propojené. Z každý jejich části je báječnej výhled na siluetu Toronta a všechny ty výškové budovy se odsud zdají docela capartí. Celou severní stranu obklopuje dřevěný chodníček a je tam k dispozici několikero pláží. Teď v zimě tam nikde nikdo nebyl, ale místní říkají, že jak se oteplí, budou ostrovy praskat ve švech, tak se těším :)


Takhle s mraky (a je vidět můj dům!)

Takhle bez mraků (a není vidět můj dům) :)

V Nejzápadnějším bodě ostrovů narazíme na Gibraltar Point Lighthouse, coby nejstarší maják na Lake Ontario a zároveň nejstarší budova v Torontu. Byl postaven roku 1808. Jeho první správce byl v roce 1815 zavražděn jinými vojáky z Fort York a od tý doby tam straší, bubuuuu!

Gibraltar point lighthouse - nejstarší stavba v Torontu. Bububuuu!



Bylo to tam s Jájou famózní!

Žádné komentáře:

Okomentovat