neděle 17. ledna 2016

Toronto - první procházky a zvyklosti

Tak. A mám tu první rozkoukávací dny. Počasí se přes víkend nechovalo tak moc kanadsky - bylo kolem nuly a vál jen jemnej větřík. I tak mi ale každá procházka přimrzla výraz v obličeji, převážně úsměv :)

Z okna bytu mých prvních hostitelů je krom jiného vidět majáček na budově Canada Life, který svou špičkou hlásí jaký bude počasí. Když se jeho tělo rozsvěcí směrem dolů, bude teplota klesat, a obráceně. Podle barvy špičky se pak dá poznat, jestli bude zataženo (červená), sněžit (bílá blikající) nebo bez obláčků (zelená).

Na fotce z telefonu to není moc vidět - ale tohle je špička Canada life, právě zobrazující pokles teploty :)

Při první procházce se začnu dozvídat informace o městě, po kerých bažím. Tak např.:
  • Všechny bloky jsou čtvercový, a tak je každá ulice neskutečně dlouhá
  • Nejdelší je Yonge street (86km), a ta rozděluje Toronto na východní a západní část. Podle ní mají na ní kolmé ulice přídomek (East/West), no zábava :)
  • Při procházce okukuju výško-budovy, většina patří finančním institucím. Pár z nich má pozlacený okna, a když se do těchto opře sluníčko, rozsvítí to celé město. Když se odpoledne sluníčko a modra obloha fakt ukážou, začne se odrážet a městu to dává zvláštní šmrnc.
  • Největší budovy jsou sestupně CN Tower, First Bank, Trump Hotel a Scotia Plaza
  • Všude po cestě vídám převážně jen řetězcový take-away kavárny Starbucks a Tim Horton. To bude asi boj tady najít nějakou originální espressovárnu :)
  • Toronto má svojí obdobu k dánské Christianii. Je taky krásně barevná a pomalovaná a tam to teda alternativou jenom srší - plánuju brzkou návštěvu.

O víkendu Torontem krouží celkem dost lidí (fotka zdola od CN Tower)

To není zlý, co? :)


Pak se dostanu taky na ochutnání typickýho kanadskýho kávovýho drinku z Tim Horton. Honza mi poradí správnou místní kombinaci: "Darkroast double double, mid size", tedy překapávaný kafe do kelímku, dva cukry, dvě mlíka. Když tomu nebudem řikat kafe, tak mi to docela zachutná :)))

Darkroast double double :D
Mezi mrznoucími procházkami nepřestávám posílat životopisy a reakce na možnosti ubytování. Oboje zatím bez úspěchu, ale neklesám na mysli.

Další mrznoucí procházku si dám přes Queen Quay, St. Lawrence Market, College St, Batrust st., a je to docela solidní hranatej okruh (tak jak místní kolmý ulice diktují). V Queen quay je hezká dlouhá běžecká/cyklistická stezka a tu teda brzy navštívím. Jak tak kroužím městem, zjišťuju, že výškové budovy jsou pouze v malé části torontského centra. Jakmile člověk vyleze za Spadina st. už jsou to jen cihlový viktoriánský domečky s jedním nebo dvěma patry. V polovině procházky se zastavím v Queens park před Torontskou univerzitou a dýchne na mě starobylá vzdělanost. University of Toronto je OBŘÍ!


Náhodně potkaná veverka.
 Střežila si oříšek jako ta z Ice age :)
Tyhle jsou tu na každým rohu.












Torontská univerzita

Večer se kouknu na zprávy, přečtu si, že bude -10°C, s větrem pocitově -20°C... to se mi bude asi dobře stěhovat těch 50kg :))))



3 komentáře:

  1. no to kafe teda asi nejni jak z hradcansky :)
    Torontska uni mi trosku pripomina Dublin :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. to ani náhodou. Hlavně to není kafe :)

      taky že je tu docela dost potomků po Irech :)

      Vymazat
  2. Kafe to mozna neni, ale mozna to budes mít za chvíli jako ja - ze se ti po tom jejich kelimku v ruce bude jeste styskat 😋

    OdpovědětVymazat