sobota 30. ledna 2016

Kavárenský povalečství po Torontu

Mmmm, není to špatný, prozkoumávat každej den kavárnu jiného zrna. A všechny umějí i bezva espressa a capuccina, žádný strachy! Neutopím se tu v tý stabucksový břečce :). Za poslední dobu jsem měl několik bezva kavárenských odpolední - Early Bird espresso, Louie, Balzac's Coffee, Coffee Roastery, Sense Appeal a začínám si tu připadat povalečsky zabydlenej jako tenkrát v Reykjavíku.

Early Bird espresso bar
Early Bird espresso bar



Sense Appeal café

Balzac's liberty village
Coffee Roastery











Na kolo jsem před pár dny nechal mrknout cyklo doktora a ten mi řekl, že mu to sedlo prostě nezvednem, protože je tam přirezlý. Nu což, taxem šlapku oblepil nějakou super pevnou páskou... Počítám, že do jara neupadne :). Jo a to kolo už má jméno, a sice Henry (podle Henry Bathurst, zájemci prosím na wiki :)) ). Když si tak vzpomenu na svoje bicykly v zahraničí, myslím, že zašínám lehce standardnět. Na Islandu to byl Hallgríms, v Dánsku to byl Ib a teď už jenom Henry :)


Jak tak cyklím, procházím se, popř běhám po okolí, pátrám sem tam po historii, takže pár poznatků:

  • Bloor street se jmenuje po Josephu Bloore, který se v polovině 19. století přestěhoval do Kanady, založl tu pivovar a potom na sever od Toronta řadu obytných domů. Jeho obličej od momentu, kdy jsme jej poprvé viděl, ale asi nikdy nezapomenu. Posuďte sami.

Joseph Bloore (zdroj:wikipedia.org)

  • Taky název Toronto odvozený z jazyka Mohawků ("Tkaronto" - "tam kde stromy stojí ve vodě") označoval kanál, kterým protékala voda z jezera Simcoe do jezera Chouchiching (asi 50km severně od dnešního torontského centra).
  • Samotné město se na svém počátku jmenovalo York, jako pocta princi Frederickovi, vévodovi z Yorku (Duke of York). Přídomek Duke of York se do dnešní doby dává druhému synovi britské královské rodiny. Ti britové tu mají vážně dlouhý prstíčky do všeho :).


Postupně taky koštuju místní minipivovarový speciály (převážně ty svrchně kvašené). Canuck, Liberty Village 504, Amsterdam Cruiser i Muskoka zatím byli dosti poctivý. Ale pozooor, nejlepší byla zatím IPA jménem dead elephant (chcíplej slon) :))). Uvidíme, jak to půjde dál.

Chcíplej slon, můj favorit!


Ontario je taky znatelným producentem vína. To zatím ale čeká na svojí zkoušecí příležitost.

Tak jo, a jdu si zase nalepit nějaký rampouchy na nos na kole (Henrym) na cestě z kavárnýy domů.

Žádné komentáře:

Okomentovat